pirmdiena, 2013. gada 9. septembris

Eko zeķes

Sākoties septembrim, sākas arī mana zeķu adīšanas sezona. 

Izdomāju, ka šogad atgriezīšos pie dažus gadus neizmantota materiāla - adīšu zeķes no kaimiņpagstā audzētu aitu vilnas. Man būs tāds kā Ekoprodukts. 

Tad nu arī saskārāmies ar darbiem, kas nepieciešami, lai tiktu pie dzijas kamola. Tītavas aizņēmāmies no Aleksandras, bet kāju tītavām izmantojām vecumvecu, no omammas mantotu. Vīrs gan solījās drīzumā arī tītavas uztaisīt...gaidu:)
Un lepnais tinējs Rūdolfs ar darbu bij aizņemts gandrīz visu dienu, mēģinot uztīt lielāko kamolu pasaulē.





Šeit arī vienas vilnas mežģīnzeķes...uzadīju arī vienu pāri vīriešu zeķes ar Rucavas robiņiem un krāsainajiem Rucavas rakstiem, bet tās aizceļoja kādam onkulim lielā jubilejā. Beidzot iemācījos īstos Rucavas robiņus adīt. Šorīt iesāku nākošo pāri, tāds azarts radās, cerams paspēšu arī nofotografēt.


Arī Rūdolfs ir tāds vecu lietu cienītājs. Tad nu izraka no pažobeles vecu vērpjamo ratiņu. Mēģināsim reanimēt, lai var izmantot. Vērpt jau nemāku, nav arī vairs, kas iemāca. Bet šķeterēt gan māku...

Vilna ir ļoti, ļoti veselīga


Aitas vilnas priekšrocības: 

- dabisks termoregulators: viena no unikālākām aitas vilnas īpatnībām ir tā, ka kontaktējot ar cilvēka ķermeni, vilna sasildās maksimāli līdz 36,6 'C , t.i. Līdz ķermeņa normālai temperatūrai, un, pats galvenais, patur to stabilā līmenī, neskatoties uz ārējiem apstākļiem. 



- termoizolators: vilnas izstrādājumi novērš ķermeņa atdzišanu vai pārsildīšanu 



- vilnas uzsūc sviedru izdalījumus un nedot tos atpakaļ ķermenim. Tikai vēdināšanas laikā aitas vilna atdot uzsūkto mitrumu un smaku, tādējādi atgūstot svaigumu. 




-hipoalerģiskums: aitas vilna ir īpaši rekomendēta alerģiskiem cilvēkiem, jo pateicoties lanolīnam neuzsūc putekļus un veido baktērijām un alergēniem nelabvēlīgo vidi. 



Nu ko, strādāsim...Galvenais, lai kājas siltas...







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru